Jak správně prostřít stůl?


1. Výběr nádobí a příborů

Pro správné prostření stolu je potřeba vybrat vhodné nádobí a příbory. Podle druhu jídla, které budete servírovat, si vyberte talíře, misky a podnose. Při výběru příborů zase zvažte počet chodů a druh jídla.

Příklad:

Pokud podáváte více chodů, vyberte si více příborů, jako jsou nůž, vidlička, lžíce a dezertní vidlička a lžička.

2. Umístění nádobí a příborů

Umístění nádobí a příborů na stole má také svá pravidla. Talíře se umisťují před každého hosta a příbory se kladou vedle talíře. Sklenice se umisťují vpravo nad nožem a nad sklenicí se dávají příbory na dezert. Podnosy se umisťují na střed stolu.

Příklad:

Při vícechodové večeři se příbory a talíře kladou podle pořadí chodů. První příbor a talíř pro první chod, druhý příbor a talíř pro druhý chod a tak dále.

3. Dekorace stolu

Kromě nádobí a příborů je důležité správně dekorovat stůl. Použijte ubrus, ubrusové kroužky a květiny. Ubrus by měl být vybrán podle druhu akce a barva by měla ladit s nádobím a dekorací. Květiny by měly být umístěny tak, aby nebránily hostům v komunikaci.

Příklad:

Pro sváteční večeři můžete použít ubrus s vánočním motivem a doplnit ho o ubrusové kroužky se zvonky. Květiny můžete umístit do malých váziček a umístět je na stůl v rozestupech.

Pro více informací o výběru a umístění nádobí a příborů na stůl navštivte naši webovou stránku.